Γνωρίστε την Αμφίκλεια

Η ιστορική κωμόπολη της Αμφίκλειας απολαμβάνει τα τελευταία χρόνια το μεγάλο της γεωγραφικό ατού: απέχει 2,5 ώρες από την Αθήνα, είναι χτισμένη στους βορειοανατολικούς πρόποδες του Παρνασσού και βρίσκεται μόλις 17 χλμ. μακριά από το δημοφιλέστερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας. Σε αντίθεση με τους κοσμικούς ρυθμούς της Αράχοβας, η Αμφίκλεια αποτελεί τη βάση των low profile και φυσιολατρών χειμερινών επισκεπτών του Παρνασσού διατηρώντας ανέπαφο το αυθεντικό της χρώμα. Ο παραδοσιακός της οικισμός με τα πέτρινα σπίτια και τα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια, τα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής αρχοντικά, οι πολύ καλά διατηρημένες πετρόχτιστες βρύσες –όπως αυτή της Χορευταριάς–, οι όμορφες εκκλησίες και πλατείες αλλά και οι σοφιστικέ ξενώνες και τα ταβερνάκια με τις τοπικές νοστιμιές (πίτες, προβατίνα φιλέτο, τηγανόψωμο, τηγανιά και μάσκουρι –ντόπια σπεσιαλιτέ με γιαούρτι και φέτα), κάνουν ολοένα και περισσότερους Αθηναίους να την επιλέγουν ως ήρεμο, ρομαντικό, οικογενειακό, ακόμα και παρεΐστικο προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου.

Πότε να πάτε

Όλο το χρόνο, ιδιαίτερα τις χειμωνιάτικες μέρες που είναι ανοιχτές οι πίστες του χιονοδρομικού κέντρου, το Πάσχα με τα ρουμελιώτικα έθιμα και τις Απόκριες οπότε ανάβουν τεράστιες φωτιές (τα παραδοσιακά Χέι).

Τι να δείτε

Μουσεία Άρτου και Επαγγελμάτων
Στεγάζονται στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμφίκλειας, στην κεντρική πλατεία. Στο Μουσείο Επαγγελμάτων θα βρείτε μια πλούσια συλλογή καθημερινών αντικειμένων του παρελθόντος (εργαλεία, σκεύη), ενώ στο Μουσείο Άρτου, μοναδικό στην Ελλάδα, θα μάθετε την ιστορία και τα είδη του ψωμιού, για την καλλιέργεια σιτηρών από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα και τους κύκλους παρασκευής του ψωμιού. Ο Λαογραφικός Σύλλογος Αμφίκλειας, που φιλοξενείται στον ίδιο χώρο, διοργανώνει κάθε δύο χρόνια Έκθεση Ψωμιού.

Ιερά Μονή Δαδιού (μοναστήρι Παναγίας Γαυριώτισσας)
Βρίσκεται περίπου 6 χλμ. από την Αμφίκλεια, σε μια καταπράσινη ειδυλλιακή περιοχή. Κτίσμα του 18ου αιώνα, ανακαινισμένο το 1776, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία και τη ζωή της πόλης. Σήμερα λειτουργεί ως γυναικεία μονή.

Εκκλησάκι Αγίου Ιωάννη
Μεσαιωνικό και όμορφο ξωκλήσι, στο δρόμο προς Παρνασσό, 9 χλμ. από την Αμφίκλεια, δίπλα στις κατασκηνώσεις των προσκόπων.

Εκκλησία της Αγίας Ιερουσαλήμ
Στην είσοδο της χαράδρας του ρέματος Κεραμιδιού βρίσκεται η νέα Αγία Ιερουσαλήμ και πιο πάνω, μέσα σε σπηλιά, η παλιά εκκλησία της Αγίας Ιερουσαλήμ, χτισμένη τον 11ο αιώνα.

Αρχαία Ακρόπολη Αμφίκλειας
Βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού, στο χώρο του σημερινού κοιμητηρίου, και έχει καταπληκτική θέα.

athinorama.gr

Leave Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.